Do góry

Czy sztuczne słodziki mogą wywołać niedoczynność tarczycy?

Coraz częściej zamiast białego cukru sięgamy po niskokaloryczne słodziki. Ze słodzików chętnie korzystają przede wszystkim osoby będące na diecie redukcyjnej czy w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej. Do najpopularniejszych sztucznych substancji słodzących należą m.in.: aspartam, acesulfam-K i sukraloz

a. Statystycznie niskokaloryczne zamienniki cukru są spożywane częściej przez kobiety. [1] Niezależnie od postępującego wzrostu spożycia niskokalorycznych słodzików, obserwuje się na świecie zwiększającą się zapadalność na choroby o podłożu autoimmunologicznym. [2] Jednocześnie niedoczynność tarczycy dotyka częściej kobiety niż mężczyzn. [3]

Niedoczynność tarczycy związana jest ze zmniejszonym zapotrzebowaniem energetycznym. Jednym z objawów towarzyszących tej chorobie jest nasilone uczucie senności i zmęczenia. Potrzeba zwiększenia poziomu energii i poprawy samopoczucia sprawia, że wzrasta apetyt na cukier. Chcąc nie przybrać na wadze, a zarazem zaspokoić chęć na słodycze, niskokaloryczne słodziki wydają się być wybawieniem. Jednak czy na pewno pozostają one bez wpływu na zdrowie?

Ciekawym głosem w dyskusji na temat działania słodzików może być studium przypadku, dotyczącego 52-letniej kobiety, u której nadmierne spożycie napojów zawierających niskokaloryczne słodziki doprowadziło do rozwoju choroby Hashimoto. Kobieta spożywała sztuczne słodziki od 14 lat. Z chwilą przybycia do lekarza stężenie TSH wynosiło u pacjentki 12.2 mIU/L, podczas gdy norma mieści się w zakresie 0.4 – 4.5 mIU/L. Od rozpoczęcia spożywania słodzików kobieta przytyła 9 kg, co przypisywała wspomnianym słodzikom. Postanowiła więc zrezygnować z ich spożycia, co doprowadziło do niespodziewanego obniżenia się poziomu TSH do 0.005 mIU/L (!). Następujące obniżenie dawki lewotyroksyny nie doprowadziło do wzrostu poziomu TSH. Ostatecznie pacjentka ukończyła terapię lewotyroksyną i całkowicie zrezygnowała ze spożycia słodzików. Pozostałe badane parametry tarczycowe, m.in. przeciwciała anty-TPO, powróciły do normy, i – jak pokazywały badania kontrolne – utrzymywały się na właściwym poziomie. Kobieta nie wymagała już dalszej terapii lewotyroksyną. [4]

Choć to zaledwie jedno case study, daje ono sygnał ostrzegawczy wszystkim osobom bez opamiętania spożywającym sztuczne słodziki. W tym przypadku, okazały się one bodźcem wywołującym reakcję autoimmunologiczną. W świetle powyższych danych warto rozważyć ich stosowanie w zaburzeniach funkcji tarczycy.

Bibliografia:

[1] Sylvetsky A., Jin Y., Clark E., Welsh J., Rother K., Talegawkar S.: “Consumption of Low-Calorie Sweeteners among Children and Adults in the United States.”, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2017, 117(3), s. 441–448.

[2] Lerner A., Jeremias P., Matthias T.: “The world incidence and prevalence of autoimmune diseases is increasing.”, IJCD, 2015(3), s. 151–155.

[3] “General Information/Press Room”, American Thyroid Association, 2019.

[4] Sachmechi I., Khalid A., Awan S. I., Malik Z. R., Sharifzadeh M.: “Autoimmune Thyroiditis with Hypothyroidism Induced by Sugar Substitutes.”, Cureus, 2018.

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz