Do góry
Połączenie witaminy D z selenometioniną bardziej pomogło młodym Polkom z Hashimoto niż sama witamina D – WNT – Leczenie niedoczynności tarczycy
fade
3550
post-template-default,single,single-post,postid-3550,single-format-standard,eltd-core-1.1.2,flow-ver-1.5,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Połączenie witaminy D z selenometioniną bardziej pomogło młodym Polkom z Hashimoto niż sama witamina D

W Polsce coraz więcej osób choruje na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy – Hashimoto. Choroba dotyczy głównie kobiet, lecz od jakiegoś czasu zauważa się również wzrastającą liczbę zachorowań u mężczyzn. Liczba osób z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy wzrasta, a część z nich jest niepoprawnie diagnozowana albo diagnozowana jako zdrowe, podczas gdy przeprowadzone podstawowe badania nie pozwalają na to wskazać. Można sugerować, że skoro liczba osób z nadwagą i otyłością wzrasta włącznie z dziećmi, to sposób żywienia Polaków nie idzie w dobrym w kierunku. Nadmiernie rozwinięta tkanka tłuszczowa jest źródłem związków stymulujących procesy zapalne, a choroba Hashimoto należy właśnie do  chorób zapalnych oraz autoimmunologicznych.

Witamina, selen i magnez u Polaków, a funkcjonowanie układu odpornościowego i tarczycy

Jesteśmy narodem, w którym większość z nas ma niedobory zarówno magnezu, witaminy D, jak i selenu – trzech niezbędnych składników do funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy. Witamina D spełnia funkcje regulujące układ odpornościowy, zwiększa jego tolerancję wobec własnych tkanek i działa przeciwzapalnie. Magnez jest natomiast niezbędnym składnikiem dla aktywności białek przekształcających nieaktywną witaminę D do jej aktywnego analogu (kalcytriolu). Selen z kolei stanowi składnik selenoprotein uczestniczących w metabolizmie tarczycy i produkcji hormonów tarczycowych. Dzięki wprowadzeniu jodowania soli kuchennej w Polsce zwalczono niedobory jodu, a dzienne jego spożycie mieści się w granicach równych zalecanym. Warto wiedzieć, że metabolizowanie jodu przez tarczycę produkuje nadtlenek wodoru, który jest dla tarczycy szkodliwy. Stąd, nadmierne jego spożycie predysponuje do choroby zapalnej tarczycy. Selen odpowiada za neutralizację tego nadtlenku i ochrony tarczycy przed jego szkodliwym, utleniającym i zapalnym działaniem. Polacy zarówno zdrowi, jak i chorzy, w celach profilaktycznych i terapeutycznych powinni zwrócić uwagę na spożycie i odżywienie wymienionych składników. Szczególną uwagę powinni zwrócić na nie pacjenci z Hashimoto.

Czym jest choroba Hashimoto

Hashimoto (HT) jest chorobą, w której za pośrednictwem aktywowanym komórek układu odpornościowego (limfocytów T) dochodzi do atakowania elementów tarczycy. W Hashimoto tymi elementami jest peroksydaza tarczycowa (TPO) biorąca udział w produkcji hormonów tarczycowych oraz tyreoglobulina (Tg) będąca białkiem występującym w największej ilości w tarczycy, magazynem jodu oraz szkieletem na którym budowane są hormony tarczycowe.

Etiologia choroby jest złożona, a dużą rolę odgrywają geny. Pewne polimorfizmy powiązano z większym ryzykiem i występowaniem choroby. Pośród innych czynników duże znaczenie spełniają żywieniowe, mianowicie odżywienie witaminą D, selenem czy jodem. W przypadku ostatniego spożywamy odpowiednią jego ilość, lecz niestety brakuje nam dwóch pierwszych. Co się stanie, gdy pacjentkom HT z górnego Śląska poda się oba te składniki?

Dowiedz się więcej na temat Hashimoto.

Wpływ wit.D+selenu lub samej wit.D na pacjentki z eutyreozą i Hashimoto

Młode kobiety (20-45 lat) z górnego śląska podzielono na dwie grupy. Obu grupom podawano wit. D w ilości 4000 jednostek międzynarodowych dziennie. Grupa pierwsza otrzymywała selen w postaci selenometioniny (200 ug/d) przez 12 miesięcy przed rozpoczęciem badania i przez 6 miesięcy jego trwania. Grupa druga przyjmowała wyłącznie witaminę D. Początkowy poziom wit. D we krwi z 20-21 ng/mL wzrósł do 41-43 ng/ml w obu grupach.

Poziom przeciwciał anty-TPO [U/mL] obniżył się z 896 do 551 w grupie 1 i z 975 do 765 w grupie drugiej. Poziom anty-Tg [U/mL] obniżył się z 829 do 549 w grupie 1 i z 867 do 671 w grupie drugiej. Różnica spadku poziomu przeciwciał między grupami wynosi 30-40% na korzyść jednoczesnej suplementacji witaminy D i selenometioniny.

Podsumowanie

W badaniach zazwyczaj bada się skuteczność monoterapii, np. samej witaminy D lub samego selenu. Jak widać z badań na polskiej populacji kobiet w młodym wieku z poprawnie funkcjonującą tarczycą z Hashimoto zastosowanie terapii łączonej daje lepsze rezultaty niż zastosowanie samej witaminy D.

 

Literatura odwoławcza

Kłapcińska B, Poprzecki S, Danch A et al. Selenium levels in blood of upper Silesian population: evidence of suboptimal selenium status in a significant percentage of the population. Biol Trace Elem Res. 2005 Winter;108(1-3):1-15.

Krysiak R, Kowalcze K, Okopien B. Selenomethionine potentiates the impact of vitamin D on thyroid autoimmunity in euthyroid women with Hashimoto’s thyroiditis and low vitamin D status. Pharmacological Reports (2018).

Uwitonze AM, Razzaque MS. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. J Am Osteopath Assoc. 2018 Mar 1;118(3):181-189. doi: 10.7556/jaoa.2018.037.

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz