Do góry
Przy postępującej niedoczynności tarczycy, stres oksydacyjny i zniszczenia wzrastają – WNT – Leczenie niedoczynności tarczycy
fade
3540
post-template-default,single,single-post,postid-3540,single-format-standard,eltd-core-1.1.2,flow-ver-1.5,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Przy postępującej niedoczynności tarczycy, stres oksydacyjny i zniszczenia wzrastają

W wielu przypadkach chorób pacjenci szukają, a nawet proszą lekarzy o przepisanie cudownej pigułki, która ich uzdrowi albo jeszcze lepiej pozwoli pozbyć się objawów chorobowych. Akurat tak się składa że większość chorób ma podłoże zapalne wynikające z nadaktywności układu odpornościowego i wytwarzania przez niego zwiększonej ilości związków zapalnych. Ostre i chroniczny proces zapalny nie tyle co jest charakterystyczny w jednostkach chorobowych co równie prowadzi do nich u osób zdrowych.

W przypadku osób z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy jak Hashimoto przeprowadzone badania wskazują na obniżony potencjał przeciwutleniający i podwyższony poziom stresu oksydacyjnego, którego procesy zapalne są jednym ze źródeł a także zniszczeń wywołanym tym stresem w porównaniu do osób zdrowych. Tak wynika z przeprowadzonego w 2016 roku badania na pacjentach z Hashimoto u których całkowity potencjał oksydacyjny mierzony w próbkach krwi testem d-ROMs (pochodnych reaktywnym metabolitów tlenu) oraz BAP (biologiczny potencjał przeciwutleniający) oraz bezpośrednio markerów AGEs (zaawansowanych produktów glikacji białek) i AOPPs (zaawansowanych produktów utleniania białek).

hashimoto objawy, leczenie

Potencjał przeciwutleniający osocza, który przeważa na szali u osób zdrowych u cierpiących na Hashimoto jest obniżony co zmniejsza zdolność organizmu do ochrony przed stresem oksydacyjnym, który i tak już jest u nich podwyższony. W oddzielnym badaniu sprawdzano całkowity status oksydacyjny (TOS), całkowity status przeciwoksydacyjny (TAS) oraz indeks stresu oksydacyjnego (IOS). Jak się można spodziewać, w porównaniu do osób zdrowych, u pacjentów z Hashimoto stres oksydacyjny mierzonymi powyższymi wskaźnikami (TOS, IOS) był wyższy podczas gdy potencjał przeciwutleniający (TAS) obniżony. Co gorsza zaobserwowano stałe, niekorzystne zmiany w wynikach przy przechodzeniu z normalnie funkcjonującej tarczycy do utajonej, do subklinicznej i ostatecznie do rozwiniętej niedoczynności Hashimoto. Trudno jednak tutaj stwierdzić co jest przyczyną, a co skutkiem. Nie zmienia to jednak faktu, że pacjenci Ci powinni zadbać o przechylenie szali ku stronie potencjału przeciwutleniającego. Jest to niezbędna część terapii.

Jak to można poprawić? Za pomocą pomiaru potencjału przeciwutleniającego produktów spożywczych można pogrupować je według tych posiadających większą lub mniejszą zdolność do radzenia sobie z utleniaczami. W przypadku pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi ważną podstawą jest zwiększenie spożycia warzyw i owoców w diecie. Ich ilość często jest zbyt niska, co jest dodatkowo związane z obserwowanymi u nich niedoborami żywieniowymi (witaminowymi i składników mineralnych) i zbyt niskim spożyciem włókna pokarmowego. Wśród tych warto uwzględnić ciemne owoce, jagodę, borówkę, czereśnię, śliwkę w tym suszoną, jeżynę, porzeczkę czarną ale też o jaśniejszych kolorach jak truskawkę, malinę, banany, guawa, czy też znane nam polskie winogrona, jabłka i gruszki. Podobnie czarne rośliny strączkowe (np. czarna fasola, czarna soja) będą miały wyższy potencjał niż te o jasnych barwach. Spośród warzyw warto włączyć szpinak, jarmuż, brokuły, kapustę, czerwoną paprykę, buraka czerwonego, marchewkę. Warto w diecie uwzględnić także kakao lub czekoladę gorzką, która prócz wysokiej ilości przeciwutleniaczy dostarczy także magnez. Lepszym rozwiązaniem będą także pełnoziarniste produkty zbożowe w miejscu jasnych, rafinowanych wyrobów.

Warto mieć na uwadze, że w przypadku osób spożywających zbyt mało produktów roślinnych warto by zaczęły one od tych, które lubią. Żywienie i dieta powinny być przyjemnością. Wymienione powyżej produkty mają służyć jako wskazówka w jakim kierunku najlepiej iść w celu zwalczania stresu oksydacyjnego.


Odwołania

Ruggeri RM, Vicchio TM, Cristani M I wsp. Oxidative stress and advanced glycation end products in Hashimoto’s thyroiditis. Thyroid. 2016 Apr;26(4):504-11.

Ates I, Yilmaz FM, Altay M i wsp. The relationship between oxidative stress and autoimmunity in Hashimoto’s thyroiditis. Eur J Endocrinol. 2015 Dec;173(6):791-9.

Omeljaniuk WJ, Dziemanowicz M, Naliwajko SK I wsp. Ocena sposobu żywienia pacjentek z chorobą Hashimoto. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIV, 2011, 3, STR. 428-433.

Shahidi F, Ambigaipalan P. Phenolics and polyphenolics in foods, beverages and spices: Antioxidant activity and health effects – A review. Journal of Functional Foods. Vol 18, B, 2015, 820-897.

Urquiza-Martínez MV, Navarro BF. Antioxidant Capacity of Food. Free Rad. Antiox. Vol 6, 1, Jan-Jun, 2016.

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz